top of page

Lachmerrie


Ben ik weer. Sjieuke was weer een dood vogeltje na een borstontsteking en dat vraagt nogal wat zorg en aandacht. Zeker als je zo veel borsten hebt.

Na twee weken pillen slikken houdt ze de kiezen stijf op elkaar en we vragen ons af of we de kuur wel af kunnen maken. We raken door onze trucs heen. Liesbeth geeft de pillen en knijpt de bek dicht en ik geef bemoedigend commentaar en de beloning achteraf, soort good guy bad guy aanpak.

De schare pups geeft handenvol werk, een korte impressie:

Ze slapen de nacht inmiddels wel door van 11-6. Alleen als Sjieuke in de nacht langsloopt voor een kleine inspectie is het ogenblikkelijk bal en wij rechtop in bed.

De ochtend kent twee varianten, eentje met en eentje zonder poep in de ren. Zodra we het eerste gepiep horen gaan we naar beneden om de openslaande deuren open te slaan en de meute de tuin in te lokken. Weer of geen weer op je blote kakken tussen de kakkenden.

Als we op tijd zijn dan wordt de border en het terras bemest.

Als we te laat zijn de kamer.

We hebben 50 m schapen hek gekocht zodat we enig zicht houden op de whereabouts en het verhindert zwempartijen zonder diploma in de vijver.

Ren en werpkist schoonmaken, geweekte brokken opwarmen en over 10 bakjes verdelen terwijl de jongelui staan te miepen bij de buitendeur en weinig geduld tonen.

Vanaf dan om de drie uur bambix of gewelde brokken of vers vlees en mogen er een stuk of zes bij mams voor een toetje. Sjieuke mag dan wel ziek zijn maar plichtsgetrouw is ze ook.

Na iedere voeding sturen we de hele bups de tuin in voor een speelkwartiertje en sanitaire voorziening. De puppen genieten met bakken en wij ook.

Dit weekend had ik een lachmerrie. Wakker geworden uit een droom door de slappe lach. Er gebeurde van alles maar de reden van mijn vrolijkheid was vooral de absurde situatie waarin ik mijzelf zag. Bij het voeden ‘serveren’ wij een dienblad met 10 schaaltjes en worden daarbij bestormd door de pups. Je kunt geen stap meer doen en zwemmen in een rivier vol piranha’s is er niets bij vergeleken.

In mijn droom stond ik met het dienblad op mijn hoofd, daar door ene Roelof (Joost mag weten wie dat is) met een drone daarop geland, tot aan mijn knieën in de pups “hier” te roepen.

Vooral de volstrekte overbodigheid van dat laatste maakte de situatie (voor mij) uiterst komisch.

Terwijl u nadenkt over de psychologische betekenis van deze droom zal ik een paar eerste indrukken geven van de karaktertjes die we in huis gehaald hebben.

In volgorde van geboorte:

Jibbe/Gibber: de rust zelve. Komt in een fantastisch gezin met jonge kinderen en zal daar een baken van rust zijn. Natuurlijk is hij speels en in voor een gebbetje maar in zijn aard is hij kalm en stabiel.

Hiske/Saar: een vrouwelijke variant van Jibbe. Ze gaat naar een molenaarswoning met veel ruimte en dat zal ze als levensgenieter waarderen. Ze eet haar eigen bakje leeg en weet zelfs Wotte daar uit te houden en heeft gezonde belangstelling voor de andere bakjes zonder al te opdringerig te worden.

Lobke/Neel: De Parisienne. Kleinste van het stel ondanks alle voorkeurbehandeling, morst niet, speelt liefst met de grote jongens, heel speels en aandoenlijk. Je wordt gewoon vrolijk als je haar parmantigheid ziet. Ze gaat op een boerderij wonen en wordt daar vrienden met iedereen.

Max/Koetje (stamboomnaam Bonne): Zware, mooie jongen. Vriendelijke reus die als een vader met zijn kinderen speelt. Vaak ligt hij uit eigen beweging op zijn rug terwijl de anderen hem bestormen. Als hij er genoeg van heeft of iemand gaat over de schreef dan grijpt hij hard maar rechtvaardig in. Ook hij gaat landelijk wonen bij een gezin met jonge kinderen. Dus meiden, niet over de schreef gaan!

Olle/Olivier: De zwaarste en vooralsnog de natuurlijke leider. Hij vecht er niet eens voor want waarom zou je als je het voor het zeggen hebt. Door allerlei misverstanden is er voor deze grote jongen nog geen tehuis gevonden. Dat moet wel een heerlijk onderkomen zijn want anders houden we hem zelf.

Yfke/Dobbelsteentje: Felle ondernemende tante. Ze gooit zich met overgave in de strijd en is niet te beroerd om flink uit te delen. Vaak haantje de voorste bij nieuwe situaties. Ze gaat naar Friesland en dat zullen ze daar weten.

Mira/Witske: Wat er ook ter tafel komt, Mira heeft het als eerste op. Samen met Wotte (zie verderop) ligt ze na het nuttigen van het eigen bakje languit over alle andere bakjes heen om anderen te verdringen en een extraatje binnen te halen. Ze gaat naar Bilthoven en krijgt een grote tuin tegen de bossen aan als domein. Zelfstandig type.

Lieuwe/Wobbe: De lichtste van de reuen en dat komt denk ik door zijn actiegerichtheid. Dollen met de meiden, overal in en op willen, mag ook graag met de speeltjes aan de gang. Wobbe gaat naar Losser en zal zijn baasje wel in beweging brengen/houden.

Wotte: Een beest van een beest. Altijd voorop in de strijd, dol op eten, dol op zijn moeder, door zijn compacte bouw een tank in het nest. Wotte gaat naar Wolfheze en heeft naast een prachtige tuin ook nog de zorg over een hectare bos. Dat zou voor iemand met zijn energieniveau genoeg moeten zijn.

Stevige riem aanschaffen, beter nog is het om hem goed te trainen.

Bente/Witvoetje: Combineert al het goede van het hele nest en ziet er daarbij erg grappig uit. Heel sociaal met iedereen.

Als het een menselijk nest was zou ik zeggen dat die maar door moet leren. Slim en sociaal, onderzoekend met ongeveinsde belangstelling. Zou zich tot een slopertje kunnen ontwikkelen als haar belangstelling en vermeerderde kracht zich gaat richten op hoe dingen in elkaar zitten. Bente gaat op de berg van Wageningen wonen, helemaal goed.

Goos mag intussen weer onbelemmerd in huis rond scharrelen en pakt de draad weer op. In de nacht slapen op mijn voeteneind, overdag slapen in de leunstoel, slapen in het atelier en nieuw is slapen op de stapel schone doeken die klaar liggen voor de ren. Tussendoor houdt hij het huis van kelder tot zolder muisvrij en zorgt hij voor natuurlijke selectie in de omgeving.

We hebben vanaf October oude kranten gespaard en zijn daar inmiddels doorheen. Dus voor een ieder die nog tussentijds komt kijken: neem a.u.b. een stapeltje oude kranten mee!


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page